Päivä 7: "Tilipitappi tippi tappi..."

 ...eli tappi sinne, toinen tänne.

Meillä oli viime viikolla mieluisa vieras, Marian Helmi-ystävä Joensuusta. Siksipä veistomimmi jätti työmaan muutamaksi päiväksi veistohemmon harteille ja vietti teini-ihanuuksien kanssa kesäpäiviä mm. Nallikarissa pötkötellen, mutta mikäpä siinä, kun taitava mies sattuu olemaan. Otimme ennen Ouluun lähtöäni seuraavat hirret pinosta, niin Veijo pääsi niitä mallailemaan, piirtämään, veistämään ja salvomaan. Hyvältä näyttää, ja työnjohtajakin hyväksyy:


Tänään ryhdyimme tekemään tapinreikiä hirsikertaan, jotta rakennelma pysyy suorassa. Veijo viilasi aamulla poran terän kärjen kierteistä neljältä sivulta osan pois veisto-opettaja Hannun vinkin mukaisesti, jolloin pora ei itse ime vaan puree puuhun vain silloin, kun poraaja sitä painaa. Vinkki osoittautui erinomaiseksi: ei ole poralle niin rasittavaa eikä poraajalle pelottavaa, kun terä ei väkisin jurskaa kiinni tiukkaan puuhun.

Veijo rohkaisi minutkin poraamaan, vaikka pikkuisen hirvitti tehokasta vempelettä käytellä. Mutta nähtävästi sole ku tehä, eli taas uusi taito CV:hen lisättäväksi:


Pora lämpenee tuossa puuhassa, joten aina välillä sen pitää antaa jäähtyä. Silloin mittaillaan ja valitaan uusia hirsiä pinosta ja venksaillaan niitä kasasta pois ja suunnitellaan seuraavia liikkuja. Tai vaikkapa nakellaan halkoja häkistä kärryyn tai käännellään kaivonkehikkoa oikeaan asentoon tai lempeästi ohjaillaan keskelle pihaa eksyneitä sammakoita pomppimaan rantaniitylle. Irene ja Maria ovat supernäppäriä ja reippaita halonpinoajia, mikä auttaa meitä valtavasti ja nopeuttaa veistohommia. Muina Gandalfeina vain tulivat rakkaat ilmoittamaan, kun kärry oli heitelty täyteen:


Nyt on ajatuksissa nikkaroida saunahuoneen päälle pikkuinen parvi, jossa voi pari ihmistä nukkua hätätapauksessa tai ihan muuten vaan, jos siitä hyvä tulee. (Ja tuleehan siitä, kun itse tehdään ja tuusataan.) Terassin kaiteita ja pystytolppien sijoittelua pitää myös jo funtsia, kun näillä hirrenkorkeuksilla kaiteet ja ikkunoiden alareunat ovat vastassa varsin pian.
Kommentit

 1. Linda31.7.23

  Toinen Gandalf pelannut 90-luvulla Ranuan Peurassa lentopalloa, aikamoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö ole maalima ihmeellinen! Kummakaan että pärjättiin :D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valmis

Miten näitä päiviä laskee

Päivä 1 ja pää auki